»BLINKER« web portal

Stranica posvećena članovima USR "Blinker" i svima koji vole ribolov, prirodu, ekologiju, druženja. Za link na Facebook stranicu Udruženja, gdje možete pronaći dodatne fotografije i ostali sadržaj, kliknite na link ispod.

Facebook stranica

ekoloskiacident

U mjesecu Maju 2013 godine rijeka Usora je doživjela ekološki akcident kada je iz pravca Teslića u rijeku Usoru ispuštena tada nepoznata hemikalija...

To je prouzrokovalo trovanje i uginuće velike količine ribe i ostalog biljnog i životinjskog svijeta u rijeci Usori.

Općina Tešanj je tada u saradnji sa civilnom zaštitom, komunalnim preduzećem, ribičima i građanima poduzela sve mjere na utvrđivanju uzroka ekološkog akcidenta i sanaciji nastale štete.

Bitno je naglasiti da su ispuštanjem otrovnih supstanci u rijeku Usoru dovedeni u pitanje i ljudski životi i ljudsko zdravlje, jer se jedan dio stanovnika općine Tešanj snadbijeva vodom iz bunareva koji se nalaze u neposrednoj blizini rijeke Usore.

Rezultati analize uzoraka vode iz rijeke Usore, potvrdili su nam da je uzrok pomora ribe bile 809 puta veća koncentracija fenola i 47 puta veća koncentracija mangana.

Prema svim dosadašnjim pokazateljima (analizi vode, izjavama očevidaca i dr.) imamo osnova da sumnjamo da je za nastali incident odgovorno akcionarsko društvo Destilacija Teslić.

S tim u vezi, općine Tešanj, Doboj Jug i Usora, putem Pravobranilaštva podnijele su krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Destilaciji.

Ovih dana ( 15.12.2014 godine ) u Općinskom sudu u Tešnju će biti održano ročište po navedenoj tužbi.

Ribiči su oštećeni za riblji fond. Općina Tešanj je u toku 2013 godine odobrila 5.000,00 KM iz budžetskih sredstava za poribljavanje rijeke Usore čime je "djelimično" rijeci Usori vraćen dio ribljeg fonda.

U fotoalbumu imate nekoliko slika i linkova koji će Vas djelimično podsjetiti na ekološki akcident.

Nadamo se pozitivnom ishodu navedene tužbe čime bi se konačno dokazalo "ko je odgovoran" za izazivanje ekološkog akcidenta.

Bistro!

 

ekoloskiacident1

Generalni pokrovitelj

opcinatesanj

Izrada web-stranice (donacija)

ds2

Brojač posjeta

0487167
Danas
Jučer
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno od početka
188
209
1688
1559
6224
5959
487167

Forecast Today
336

8.45%
19.75%
1.59%
0.71%
0.52%
68.98%
Online (15 minuta prije):8
8 posjetioca
nema registrovanih članova

Vaša IP:18.205.176.39

EKOLOŠKI ODGOVORNI

ekologija

USR „BLINKER“ Kalošević-Tešanj nekoliko puta godišnje provodi razne ekološke akcije, u svrhu očuvanja ugodne i zdrave okoline.

SPORTSKI RIBOLOV

sportskiribolov

USR "Blinker" zagovara i podržava jedino sportski ribolov kao takav, po strogo definisanim pravilima i odredbama. 

SARADNJA I DRUŽENJE

saradnja

Zalažemo se da postignemo dogovore sa ostalim ribolovnim društvima, te za uzajamnu saradnju i druženje kroz razna takmičenja i manifestacije.

▲ NA VRH