»BLINKER« web portal

Stranica posvećena članovima USR "Blinker" i svima koji vole ribolov, prirodu, ekologiju, druženja. Za link na Facebook stranicu Udruženja, gdje možete pronaći dodatne fotografije i ostali sadržaj, kliknite na link ispod.

Facebook stranica

Dana 26.03.2017 /nedelja/, članovi Udruženja sportskih ribolovaca „BLINKER“ Kalošević-Tešanj organizovali su preventivni-sanacioni izlov ribe na lokalitetu „Jezero Mrkotić“ u cilju dobijanja mjerodavnih podataka o vrstama i količinama ribe u jezeru. 

Izlov ribe vršen je uz korištenje mreža od strane stručnih lica. Izlov je trajao po dva sata u dva navrata. 

Rezultati jednodnevnog ispitivanja su pokazali da je u jezeru Mrkotić dominantna riblja vrsta „Šaran“ čija populacija ( brojno stanje, veličina ) je puno veća od očekivanih količina i naših procjena. 

Zdravstveno stanje ribe je odlično. 
Jedan od ciljeva preventivnog izlova je bio i utvrđivanje i izlov riblje jedinke – grabljivice. 
U tom dijelu poznato nam je bilo da imamo određenu količinu Soma, a što je i potvrđeno ulovom više jedinki veličine od jedan do deset kilograma. 
Međutim, preventivni izlov nam je dao podatke da u jezeru Mrkotić obitava i druga vrsta ribe-grabljivice i to „Bucov“, a što do sada nismo znali. 
Ulovljeno je desetak komada Bucova veličine od jedan do pet kilograma. 
Ulovljena riba je tokom istraživanja držana u posebnim kavezima u jezeru da se ne bi ista dva puta ulovila. 
Broj i veličina drugih ribljih vrsta biće utvrđen u slijedećem sanacionom izlovu ribe koji će biti organizovan krajem mjeseca aprila. Istraživanje će trajati jedan dan i biće korištene posebne modifikovane mreže za izlov. 
Cilj ovih istraživanja jeste smanjenje broja jedinki postojećih grabljivica koje svojim predatorskim ponašanjem značajno utiču na smanjenje broja drugih ribljih vrsta. 
Nakon sanacionog ribolova predviđeno je poribljavanje jezera Mrkotić o čijem terminu će članovi biti naknadno obavješteni. Fotografije sa ovog događaja možete pogldati na ovom linku: FOTOGALERIJA
 
 
Bistro!
 

Generalni pokrovitelj

opcinatesanj

Brojač posjeta

0290021
Danas
Jučer
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno od početka
43
358
1159
1806
970
7890
290021

10.89%
19.62%
1.64%
0.95%
0.42%
66.48%
Online (15 minuta prije):4
4 posjetioca
nema registrovanih članova

Vaša IP:34.238.190.122

EKOLOŠKI ODGOVORNI

ekologija

USR „BLINKER“ Kalošević-Tešanj nekoliko puta godišnje provodi razne ekološke akcije, u svrhu očuvanja ugodne i zdrave okoline.

SPORTSKI RIBOLOV

sportskiribolov

USR "Blinker" zagovara i podržava jedino sportski ribolov kao takav, po strogo definisanim pravilima i odredbama. 

SARADNJA I DRUŽENJE

saradnja

Zalažemo se da postignemo dogovore sa ostalim ribolovnim društvima, te za uzajamnu saradnju i druženje kroz razna takmičenja i manifestacije.

▲ NA VRH