Udruženje postoji od 2001. godine, i većinom ga čine sportski ribolovci iz mjesnih zajednica Kalošević, Mrkotić, Putešić i Bobare, međutim što se tiče članstva, otvoreno je i za ostale mjesne zajednice općine Tešanj, svi dobronamjerni ljubitelji sportskog ribokova su uvijek dobrodošli!

Pošebnu pažnju ovo udruženje posvećuje i mladima, što dokazuje i projekat "Mala škola ribolova", koja se provodi već nekoliko godina, gdje svake godine tridesetak polaznika nauče osnovne ribolovne vještine i tehnike, te osnovna pravila o ekologiji, a po zavretku škole dobiju određene diplome i dio ribarske opreme. Mladi posvećuju veliko interesovanje za brojne ekološke akcije, koje provodi ovo udruženje, te zajedno sa ribolovcima, i ostalim građanima ove i susjednih mjesnih zajednica, redovno se čiste korito rijeke Usore, obale, jezero "Mrkotić" i pristupni putevi u našim sredinama.

Ovo udruženje organizuje brojna takmičenja, gdje najbolji pojedinci dobijaju priznanja i nagrade, te se plasiraju dalje na kantonalna i federalna takmičenja.

Jezero "Mrkotić" se svake godine poribljava, te je atraktivno za ribolov, tako da pored lokalnih ribolovaca, ovo mjesto posjećuju i ribolovci iz drugih krajeva, a riblji fond je prvenstveno šaran, zatim ima soma, klena, škobalja, babuške...

Osim ribolovnih takmičenja, ovo udruženje svake godine organizuje i takmičenje u spremanju ribljeg paprikaša, tzv. "fišijada", te razna druga sportska takmičenja, kao npr. zabacivanje ribolovnim štapom u metu, potezanje konopca i slične aktivnosti.

Obzirom da je na jezeru "Mrkotić" izgrađeno i nekoliko nadstrešnica, klupa za sjedenje, staza za šetanje, i ostali građani koji nisu ribolovci, mogu doći u danima vikenda, uživati u prirodi ili upražnjavati sportske aktivnosti, kao što je stoni tenis, nogomet, odbojku i slično.

blinker 

USR "Blinker" zagovara i podržava jedino sportski ribolov kao takav, po strogo definisanim pravilima i odredbama. Za nas je ribolov puno više od "hvatanja" ribe.

Za sportskog ribolovca, ribolov je prije svega sportska aktivnost koja mu pruža mogućnost da izrazi svoje prijateljstvo prema prirodi i ribama i pokaže se kao njihov zastitnik. To je njegov razlog za izlazak na vodu, kao i druženje sa drugim ribolovcima a ako pored ovoga i upeca neku ribu zadovoljstvo je jos veće! Ribolov ljudima koji ga razumiju i shvataju također dolazi i kao osvježenje i odmor od svakodnevnih aktivnosti. Sa druge strane, ribolovac kojem je jedini cilj da se vrati kući sa ribom, ne brine puno o drugim stvarima i nikad ne može biti pravi sportski ribolovac.

Općina Tešanj je generalni pokrovitelj rada ovog udruženja.

 

 

logo blinkerlogo tesanj

 

Generalni pokrovitelj

opcinatesanj

Izrada web-stranice (donacija)

ds2

Brojač posjeta

0487169
Danas
Jučer
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno od početka
190
209
1690
1559
6226
5959
487169

Forecast Today
336

8.45%
19.75%
1.59%
0.71%
0.52%
68.98%
Online (15 minuta prije):10
10 posjetioca
nema registrovanih članova

Vaša IP:18.205.176.39

EKOLOŠKI ODGOVORNI

ekologija

USR „BLINKER“ Kalošević-Tešanj nekoliko puta godišnje provodi razne ekološke akcije, u svrhu očuvanja ugodne i zdrave okoline.

SPORTSKI RIBOLOV

sportskiribolov

USR "Blinker" zagovara i podržava jedino sportski ribolov kao takav, po strogo definisanim pravilima i odredbama. 

SARADNJA I DRUŽENJE

saradnja

Zalažemo se da postignemo dogovore sa ostalim ribolovnim društvima, te za uzajamnu saradnju i druženje kroz razna takmičenja i manifestacije.

▲ NA VRH