Udruženje postoji od 2001. godine, i većinom ga čine sportski ribolovci iz mjesnih zajednica Kalošević, Mrkotić, Putešić i Bobare, međutim što se tiče članstva, otvoreno je i za ostale mjesne zajednice općine Tešanj, svi dobronamjerni ljubitelji sportskog ribokova su uvijek dobrodošli!

Pošebnu pažnju ovo udruženje posvećuje i mladima, što dokazuje i projekat "Mala škola ribolova", koja se provodi već nekoliko godina, gdje svake godine tridesetak polaznika nauče osnovne ribolovne vještine i tehnike, te osnovna pravila o ekologiji, a po zavretku škole dobiju određene diplome i dio ribarske opreme. Mladi posvećuju veliko interesovanje za brojne ekološke akcije, koje provodi ovo udruženje, te zajedno sa ribolovcima, i ostalim građanima ove i susjednih mjesnih zajednica, redovno se čiste korito rijeke Usore, obale, jezero "Mrkotić" i pristupni putevi u našim sredinama.

Ovo udruženje organizuje brojna takmičenja, gdje najbolji pojedinci dobijaju priznanja i nagrade, te se plasiraju dalje na kantonalna i federalna takmičenja.

Jezero "Mrkotić" se svake godine poribljava, te je atraktivno za ribolov, tako da pored lokalnih ribolovaca, ovo mjesto posjećuju i ribolovci iz drugih krajeva, a riblji fond je prvenstveno šaran, zatim ima soma, klena, škobalja, babuške...

Osim ribolovnih takmičenja, ovo udruženje svake godine organizuje i takmičenje u spremanju ribljeg paprikaša, tzv. "fišijada", te razna druga sportska takmičenja, kao npr. zabacivanje ribolovnim štapom u metu, potezanje konopca i slične aktivnosti.

Obzirom da je na jezeru "Mrkotić" izgrađeno i nekoliko nadstrešnica, klupa za sjedenje, staza za šetanje, i ostali građani koji nisu ribolovci, mogu doći u danima vikenda, uživati u prirodi ili upražnjavati sportske aktivnosti, kao što je stoni tenis, nogomet, odbojku i slično.

blinker 

USR "Blinker" zagovara i podržava jedino sportski ribolov kao takav, po strogo definisanim pravilima i odredbama. Za nas je ribolov puno više od "hvatanja" ribe.

Za sportskog ribolovca, ribolov je prije svega sportska aktivnost koja mu pruža mogućnost da izrazi svoje prijateljstvo prema prirodi i ribama i pokaže se kao njihov zastitnik. To je njegov razlog za izlazak na vodu, kao i druženje sa drugim ribolovcima a ako pored ovoga i upeca neku ribu zadovoljstvo je jos veće! Ribolov ljudima koji ga razumiju i shvataju također dolazi i kao osvježenje i odmor od svakodnevnih aktivnosti. Sa druge strane, ribolovac kojem je jedini cilj da se vrati kući sa ribom, ne brine puno o drugim stvarima i nikad ne može biti pravi sportski ribolovac.

Općina Tešanj je generalni pokrovitelj rada ovog udruženja.

 

 

logo blinkerlogo tesanj

 

Generalni pokrovitelj

opcinatesanj

Brojač posjeta

0298095
Danas
Jučer
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno od početka
157
192
559
1810
1600
7444
298095

Forecast Today
288

10.80%
19.77%
1.69%
0.93%
0.41%
66.40%
Online (15 minuta prije):11
11 posjetioca
nema registrovanih članova

Vaša IP:18.205.109.152

EKOLOŠKI ODGOVORNI

ekologija

USR „BLINKER“ Kalošević-Tešanj nekoliko puta godišnje provodi razne ekološke akcije, u svrhu očuvanja ugodne i zdrave okoline.

SPORTSKI RIBOLOV

sportskiribolov

USR "Blinker" zagovara i podržava jedino sportski ribolov kao takav, po strogo definisanim pravilima i odredbama. 

SARADNJA I DRUŽENJE

saradnja

Zalažemo se da postignemo dogovore sa ostalim ribolovnim društvima, te za uzajamnu saradnju i druženje kroz razna takmičenja i manifestacije.

▲ NA VRH