stapovi

Kupovina štapa i rolne je jedan od jako važnih trenutaka u životu svakog ribolovca, a zahtijeva malo znanje da se novac nebi bacao uzalud.

Ne postoji štap koji je univerzalan za sve, jer to je isto kao kad bi došli u prodavnicu i rekli prodavcu meni treba auto, jako velik pojam.
Za šta, koliki komfor, koja snaga itd.

Štap treba izabrati smireno i razumno u zavisnosti od naših potreba.
U zaista pravoj šumi štapova koji se mogu pronaći u našim prodavnicama ribolovačke opreme prava je umjetnost izabrati ono što vam je potrebno.
Iskusniji ribolovci već znaju koji pribor koristiti, za koju ribu, koja marka, koja akcija, ali kada mlađi ribolovci ili početnici uđu u radnju njima stvarno treba pomoć.
Ovaj tekst je namenjen prvenstveno njima, a i onima koji žele da usavrše svoje znanje i imaju kvalitetnu opremu. Štapove možemo podijeliti u tri osnovne kategorije: lake, srenje i teške.

Iz ovih kategorija su proizašle nove podkategorije: lakosrednja, srednjeteška i ekstremnoteška kategorija štapova.
Danas se rade i specijalni štapovi za mušičarenje koje možemo prepoznati po tome što im se ležište za mašinicu nalazi ispod rukohvata i veoma su lagani i savitljivi.
Materijali koji se koriste za izradu štapova su najrazličitiji, grafitni, plasticni, karbon itd...
Cijena štapa je usko vezana sa kvalitetom i čistoćom grafita koji je upotrebljen u izradi štapa.

Kada na štapu vidite natpis "graphite composite" to znači da je to štap sa veoma malim procentom grafita. NAPOMENA: Grafitni štapovi su odlični provodnici struje, tako da nikako ne preporučujemo da sa njima pecate za vreme oluja i ispod dalekovoda.
Karike (provodnici), tj. takozvana okca ili vođice, se prave od najrazličitijih materijala a zajedničko im je da moraju biti otporni na habanje. Danas postoje extra kvalitetne vođice po nazivu SIC vođice. Ako se na provodniku pojavi zarez od najlona, obavezno ga odmah zamijenite.

U protivnom najlon će se stalno krzati i pri prvom većem opterećenju (trofejna riba) pući, a vi ćete ostati iznenađeni i brojiti ćete neke ružne rečenice u sebi.
Šta ribolovac početnik treba da zna kako bi se odlučio: koju ribu želi da peca, na kojoj vodi, a za tu ribu koja dužina štapa mu je potrebna i koje akcije treba da bude štap?
Ovu podjelu nemojte uzimati zdravo za gotovo, nemoguće je čak preporučiti štap za jednu vrstu ribe, a kamoli univerzalan za sve.
Jedan od primjera je da se ne koristi isti pribor za pecanje škoblja na Drini i Savi.
Razlika npr. na Savi je opet u priboru da li pecate tog istog savskog škoblja iz čamca ili sa obale.
Prije kupovine štapa pogledajte čime starije i iskusnije kolege pecaju, slobodno ih pitajte za savjet ili kontaktirajte nas da vam pomognemo pri izboru istog.
Nikako ne pitajte totalno stare ribolovce ili one zatupljene ribare kojima je ostalo još u sjećanju kako su dobro lovili na ovo ono, već se posavjetujte sa čovjekom modernog znanja i iskustva. To vam je sam dokaz da neki ribolovci znaju da se šaran samo peca na kukuruz, dok današnji moderni šarandzija zna za stotine mamaca za razliku od prvog! 

Laki štapovi: Oni su namjenjeni lovu bijele ribe (babuška, deverika, bodorka, škobalj itd..) težine bacanja su do 40gr. Preporuka mlađim kolegama, za bijelu ribu uzmite štap akcije B-C , težine bacanja od 20-40gr. dužine 3-4m (zavisi od vode na kojoj pecate), sasvim dovoljan štap za mlađe ljubitelje ribolova.

Srednji štapovi: Namijenji su najčešće lovu grabljivice i krupnije bijele ribe. Kod odabira ove vrste štapa treba uzeti u obzir gdje se peca, kojim mamcima i kolika se riba očekuje. Dužina štapova se kreće od 2,10 do 4m, ako pecate iz čamca dugačak štap vam može samo smetati (pri prihvatanju ribe) i baratanju s istim, ali ako pecate sa obale i treba da zabacite mamac 50m i dalje, ili da privlačite ribu između lokvanja i prepreka tada je štap od 3-4m pravo riješenje. Ovo su obično štapovi težine bacanja od 40 do 80gr akcije B-A.

Teški štapovi: To su obično dvodijelni štapovi, rijeđe teleskopski jer nijedan teleskop nije izdržljiv kao dvodijelac ili trodijelac, koji su namijenjeni lovu soma, tostolobika, amura, krupnog šarana itd... Ovo su veoma "kruti" štapovi akcije A i težina bacanja većih od 80gr (čak i 100-250gr) . Za dužinu važi isto što i kod srednjih štapova, ali neki standard je oko 3.20-3.60m. Pri odabiru štapa uzmite u obzir da od njegove akcije u mnogome zavisi "brzina i oštrina" vaše kontre.Akcija A ili 4,5-5,0: savija se samo vrhom (ekstremno tvrdi oštar štap).

Akcija B ili 3,5-4,0: savija se prva trećina štapa.
Akcija C ili 2,5-3,0 : savija se više od polovine štapa.
Akcija D ili 1,5-2,0: savija se cijeli štap

Težina bacanja su težine koje ćete zabacivati tim štapom.

 

Generalni pokrovitelj

opcinatesanj

Izrada web-stranice (donacija)

ds2

Brojač posjeta

0372580
Danas
Jučer
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno od početka
94
539
633
1813
94
8291
372580

Forecast Today
552

9.88%
20.17%
1.74%
0.86%
0.46%
66.89%
Online (15 minuta prije):2
2 posjetioca
nema registrovanih članova

Vaša IP:3.238.7.202

EKOLOŠKI ODGOVORNI

ekologija

USR „BLINKER“ Kalošević-Tešanj nekoliko puta godišnje provodi razne ekološke akcije, u svrhu očuvanja ugodne i zdrave okoline.

SPORTSKI RIBOLOV

sportskiribolov

USR "Blinker" zagovara i podržava jedino sportski ribolov kao takav, po strogo definisanim pravilima i odredbama. 

SARADNJA I DRUŽENJE

saradnja

Zalažemo se da postignemo dogovore sa ostalim ribolovnim društvima, te za uzajamnu saradnju i druženje kroz razna takmičenja i manifestacije.

▲ NA VRH