saran

Šaran je hladnokrvno biće i uglavnom temperatura odredjuje njegovu aktivnost.

Pored aktivnosti ona određuje i zonu kretanja šarana koju mnogi zanemaruju u proljetnom ribolovu.
Zona kretanja šarana u proljeće je najčešće prosto rečeno plićak, ali ne baš u pravom smislu riječi već manje dubine oko 1-2 metra maksimalno - u većini slučajeva.
Plići dijelovi rijeke, jezera, bare, kanala itd., se brže zagriju od onih dubljih i šaran radije boravi na toplijem mjestu za razliku od zime kad je u dubljim dijelovima.

Tokom zime šaran izgubi dosta kalorija i ima prirodnu potrebu da ih nadomiri, tj. da se počne hraniti.
Proljeće je vrijeme kad fauna dna i bilje nisu još razvijeni u dovoljnim količinama pa šarani aktivno tragaju za bilo kakvim zalogajem.

Pretežno mamce uzima bez opreza, ali samo na lakšim vodama, odnosno onim na kojima ima manje ribolovaca gdje riba nema loša iskustva.
Kad se voda zagrije na barem 10 i više celzijusa, u plićacima počne da se rađa život i obiluje raznim živim organizmima koji su hrana svim drugim ribama pa i šaranu.

Glavna stvar je odabrati mjesto za lov, a u proljeće su to bez sumnje plići osunčani dijelovi gdje je voda toplija.
Odabrati mjesto za lov je glavna stavka u lovu šarana uopšteno, a također i u proljeće.
Kako pronaći poziciju za lov šarana u proljeće nije neka naučna fantastika, ali za neiskusne je približno tome.
Proljeće je varljivo i treba obratiti pažnju na mnoge stvari, ali napisat ćemo one osnovne.
Pored svega navedenog treba obratiti pažnju i na znakove na vodi, a to je da pratimo pozicije nebi li primjetili kupanje - izbacivanje ribe, mjehuriće na površini, zamućene dijelove i druge stvari koje nam daju do znanja da se riba tu kreće.

Šarani se u proljeće okupljaju u veća jata i stalno se lagano kreću u potrazi za hranom.
Kada su vremenske prilike stabilne (toplije), skoncentrisani su oko plićih mjesta zakrčenih raznim podvodnim preprekama, muljevitih zona bogatim crvićima, glistama, insektima i drugim larvama te blagim kosinama prekrivenim vodenim travama itd.

Boile sa alkoholnim aromama su top mamac.
Imajte na umu da je dovoljan i mali pad temperature pa da se šarani presele nazad u dubinu, tj. u dublje dijelove, a već poslije nekoliko sunčanih sati ponovo se vraćaju u pliće i toplije dijelove pretežno uz obalu, a još povoljnije je kad na udaljenom mjestu od obale imaju neko ostrvce sa vegetacijom ili neki sprud jer se tu osjećaju sigurnije nego da tumaraju uz obalu gdje je buka, ako je uopšte ima.

Praćenje duvanja vjetra je također bitno, a ono određuje najbolju poziciju za ribolovca i poziciju za plasiranje mamca.
Idealno mjesto za lov je strana na kojoj vjetar nabija blage talase uz obalu jer vjetar bukvalno gura topli površinski sloj vode ka obali i odbija se o nju pa se blago vraća nazad čineći dvije pogodne stvari za ribu.
Prva je da stvara dublji sloj toplije vode pri povratku kad se odbije od obalu, a druga je da isto tako nanosi čestice hrane koja dodatno mami ribu da se kreće u tim dijelovima - zonama.
Sve navedeno nam govori i to da moramo biti izuzetno tihi bez buke i govora, čak i sa što manje kretanja jer nas riba veoma lako uoči i nestane bez traga, ako i ne pobjegne sigurni budite da krupnije ribe neće uzeti mamac, ako se i desi uzimanje onda će to biti neki manji šarančić, a to nam nije cilj.
Što se tiče amura u proljeće on je malo drugačiji i rijetko kad je aktivan dok voda ne dostigne makar 15 stepeni.
Ako je zima bila duga i hladna onda je lov sveden na minimum, ali ako imamo rano proljeće sa toplim intervalima i svakodnevnim povećanjem temperature ili makar održavanje iste, e onda su šanse za ulov veće.
Veoma topla proljeća mogu da postanu top sezone za lov šarana, izuzev ako je lovostaj, koji je pretežno na vodama od 1. aprila pa do 1. juna, dok na komercijalnim jezerima i nekim vodama je potpuno drugačije, što trebate dobro provjeriti prije nego se uputite na isto.
Lovostaji se često mijenjaju pa nije loše da se informisete.

saran2

 

Mamci i sistemi za lov u proljeće

Većina ribolovaca ima mišljenje da u proljeće bolje rade voćne arome dok u ljeto mesne, ali to nije u potpunosti tačno, već se treba pridržavati sastava aroma, tj. da nam u proljeće arome budu na bazi alkohola, a nikako na bazi ulja jer se iste sporo otvaraju u hladnijoj vodi dok alkoholne imaju bolji učinak.
Miks za boile može biti na bazi ptičije hrane koja se najbolje pokazala, a za njom ne zaostaju ni miksevi sa ribljim brašnom, raznim biskvitima itd. To odlučuje sam ribolovac od svojih mogućnosti, ali svaka bi trebalo da bude sa što više hranjive vrijednosti, odnosno HNV.

Za proljeće su se do sada najbolje pokazale slatkaste arome bilo da se radi o banani, medu, ananasu, vaniliji ili čokoladi.
U svakom slučaju treba imati više aroma u ponudi kako bi pronašli koja najbolje radi.

Što se tiče boje mamca, nije loše da su malo upadljiviji kako bi ih riba lakše detetkovala i pronašla, ali to ponegdje zna da ima kontra efekat.
Ako je dno travnato ili muljevito preporuka je popup montažu sa izdignutim mamcem.

Također su dobri prirodni mamci poput kukuruza (dobro kuhanog ili iz konzerve), hljeba, crvića, glista, pure itd.
Kojim god mamcem lovili u proljeće, prihrana ne smije da bude obilna!
Cilj nam je privući ribu, a ne nahraniti.
Izuzetna stvar za primamljivanje su peleti koji stvore tepih od sitnih čestica koje brzo privuku ribu, ali je ne mogu zasititi, a prilikom pretraživanja probat će i naše mamace.
Naravno u istim treba da bude plasirana i manja količina mamaca na koje lovimo.
Lov fiderom je itekako dobar u proljeće ili sa fider primamom.
Masterbih Feeder primama je ubojito oružje za lov svih vrsta riba, tako i šarana, a fantasticno se pokazala u proljeće.

Ubitačni Masterbih Feeder

Ko želi da prođe jeftinije, a sa fenomelnalnim ulovima savjet vam je da probate Masterbih Feeder primamu.
Ova primama može da se koristi sama ili pomiješana sa raznim peletima, boilama, kukuruzom, obogaćena crvićima, sjeckanim glistama i drugim mamcima na koje planiramo loviti.
Njen učinak je sljedeći: pod vodom stvara oblak i tepih sitnih hranjivih čestica i veoma brzo privlači ribu koja se njima hrani, a ujedno unosi i apetit stimulatore tj. izgladnjivače koje ribu čine još gladnijom.
Prilikom neopreznog, brzog i bahatog traženja zalogaja, šaran bez razmišljanja kupi sve što mu se nađe u toj zoni, a tako i naše mamce pa su grizevi veoma učestali, a dinamičan ribolov i ulovi ne izostaju.
Sa samo jednim fider pakovanjem od 1 kg možete loviti i do 4 dana u proljeće što je veoma jeftino, a ubitačno.
Kako se temperatura vode povećava tako se poboljšava i metabolizam šarana te se on brže i više hrani.
U suprotnom veoma se brzo zasiti sa malom količinom hrane, a nama nije cilj nahraniti ribu već je namamiti na naš mamac i upecati je.
Ako su uzimanja tj. grizevi učestaliji u toplijoj vodi ravnomjerno treba povećavati doze prihranjivanja, malo, ali često.
Odličan trik je i koristiti se PVA vodotopivim materijalima.

Što se tiče sistema za lov, oni trebaju da su nešto laganiji i osjetljiviji, a jako dobro kamuflirani.
Odabir pribora morate prilagoditi i terenu, uslovima te veličinama ribe koju očekujete, a imajte na umu da je šaran itekako borben u proljeće, pa može se reći ponekad i najborbeniji u zavisnosti od vode do vode i uslova.
Manji mamci su se pokazali boljim za proljetni lov, a samim tim i manje šaranske udice dok šaransko olovo zavisi od daljine na kojoj lovimo te uslova na vodi.
Ako lovite blizu obale trudite se da vaš najlon bude što neprimjetniji, a možete se poslužiti i sa olovom - back lead koje će vam najlon spustiti na dno kako riba nebi zapela za njega i pobjegla sa odabrane pozicije.
Grizevi su izuzetno agresivni pa vodite računa da ne ostanete bez štapa ili da prođete sa oštećenjima istog ako ga riba izbije štap sa nosača, tj. račvi, rod-poda ili šta vec koristite.
Rolna mora da bude opuštena, a najbolje ako ima baitrunner-slobodni hod.

Budite izuzetno tihi i vjerujte u sebe.

Bistro!

Generalni pokrovitelj

opcinatesanj

Izrada web-stranice (donacija)

ds2

Brojač posjeta

0372581
Danas
Jučer
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno od početka
95
539
634
1813
95
8291
372581

Forecast Today
552

9.88%
20.17%
1.74%
0.86%
0.46%
66.89%
Online (15 minuta prije):3
3 posjetioca
nema registrovanih članova

Vaša IP:3.238.7.202

EKOLOŠKI ODGOVORNI

ekologija

USR „BLINKER“ Kalošević-Tešanj nekoliko puta godišnje provodi razne ekološke akcije, u svrhu očuvanja ugodne i zdrave okoline.

SPORTSKI RIBOLOV

sportskiribolov

USR "Blinker" zagovara i podržava jedino sportski ribolov kao takav, po strogo definisanim pravilima i odredbama. 

SARADNJA I DRUŽENJE

saradnja

Zalažemo se da postignemo dogovore sa ostalim ribolovnim društvima, te za uzajamnu saradnju i druženje kroz razna takmičenja i manifestacije.

▲ NA VRH