bijeliamur

amur

Postojbina amura je centralni i donji tok rijeke Amur i njegove pritoke, kao i rijeke Kine u provincijama Kanton i Tajvan. Odatle je amur prenesen u Evropu i Ameriku oko 1970. godine kako bi kontrolisao rast vodenog bilja. Amur nastanjuje pretežno velike, tople rijeke sa blagim tokom, jezera i kanale obrasle travom i podvodnim biljem. U svojoj postojbini, na izvorištima velikih rijeka, mrijestii se od aprila do kraja ljeta, čim temperatura vode postigne 15°C. Nakon oplodnje jake struje odnose jajašca nizvodno i nekoliko desetina kilometara. Mladi se izlegu nakon 2 dana i rastu u plićacima, gdje se hrane zooplanktonom. Čim porastu preko 4 cm, prelaze na ishranu isključivo biljnom hranom. U Evropi se amur ne razmnožava u prirodi, jer mu ne odgovaraju temperaturni uslovi, ali i zato što kod nas pretežno živi u mirnimi sporim vodama, dok su mu za parenje potrebna izvorišta velike vodene moći. Vještačka oplodnja ikre se odvija pri temperaturi od 25°C, kada se dobija od 50.000 do 150.000 jaja po kilogramu ženke.

Amur se hrani podvodnim biljem i insektima koji lete blizu površine vode. Zimi se njegova aktivnost smanjuje i on se povlači u dublje slojeve vode. U Kini se amur privredno iskorištava preko 2.000 godina, ali u Evropi nije uspio da dostigne popularnost koju ima u svojoj postojbini. Glavni zadatak amura u Evropi je eliminacija podvodnog bilja u kanalima i bazenima. Amur u svojoj postojbini naraste do 1,7 m i može biti težak do 36 kg, ali u Evropi njegove maksimalne dimenzije su 1 m i 25 kg. Iako ga ponegdje nazivaju šaranom trave, on oblikom svog tijela više podsjeća na kljena nego na pravog šarana. Tijelo mu je izduženo i cilindrično, srebrno-bronzane boje i prekriveno krupnom krljušti. U mladosti, lako ga je zameniti sa kljenom. Međutim kljen ima 56-61 žbicu u leđnom peraju, a amur 43-45. Kod amura su peraja više zaobljena, a analno i dorzalno peraje imaju po osam žbica.

 

LOV AMURA


Amura ćete u toku ljeta najčešće naći odmah ispod površine vode, obrasle gustom vodenom travom (Lemna sp.), dok se za vrijeme hladnih zimskih dana povlači u najdublje dijelove vode u kojoj živi. Sezona ribolova traje preko cijele godine. Zbog veličine ribe, peca se jačim priborom sa najlonom 0,50 mm nosivosti do 7 kg, šaranskim udicama i štapovima 0,9 do 1,1 kg. Od svih pripadnika familije šarana, amur je najosjetljiviji na otpor silka, pa se najbolji rezultati postižu pecanjem na kukuruz šećerac ili boili sa aromom tuti-frutija vezanim na dlaku. Ponekad se, posebno ljeti, hrani i sa površine vode. Tada mamac ispituje i duže vremena pre nego ga proguta. Za površinski ribolov najbolje je koristiti keks za pse kao plutajući mamac.

Moguće ga je pecati i na komadiće trske koji se odsjeku u dužini od 10 cm, ali tako da se na komadiću nalaze i koljence i dio lista trske. Ovakav komadić se kači na trokruku udicu. Trsku treba montirati kao površinski mamac, a mašinica treba da ostane otkočena. Kada se amur prevari, kontrira se snažno.Ono što uvjek morate imati na umu kod pecanja amura je njegova veličina i snaga. Nikakvo “silovanje” pribora neće dovesti ribu van vode. Potrebni su smirenost i strpljenje. Jedan dobar recept za smješu za amura sa vodenim biljkama je sljedeći: Napravi se pire od vodene kuge (Helodea canadensis) i parožine (Chara sp.) u odnosu 1:1. Na tu količinu pirea doda se identična količina bijelog pšeničnog brašna i malo meda. Od ove mase prave se valjušci i kače direktno na udicu.

 

Generalni pokrovitelj

opcinatesanj

Brojač posjeta

0307622
Danas
Jučer
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno od početka
120
319
2385
2230
2634
8493
307622

Forecast Today
240

10.75%
20.12%
1.68%
0.95%
0.41%
66.10%
Online (15 minuta prije):6
6 posjetioca
nema registrovanih članova

Vaša IP:75.101.173.236

EKOLOŠKI ODGOVORNI

ekologija

USR „BLINKER“ Kalošević-Tešanj nekoliko puta godišnje provodi razne ekološke akcije, u svrhu očuvanja ugodne i zdrave okoline.

SPORTSKI RIBOLOV

sportskiribolov

USR "Blinker" zagovara i podržava jedino sportski ribolov kao takav, po strogo definisanim pravilima i odredbama. 

SARADNJA I DRUŽENJE

saradnja

Zalažemo se da postignemo dogovore sa ostalim ribolovnim društvima, te za uzajamnu saradnju i druženje kroz razna takmičenja i manifestacije.

▲ NA VRH