som

Zašto bi nešto mijenjali ako se pokazalo kao dobro, topla voda je davno izmišljena pa tako i sistemi za ribolov soma koji se primjenjuju već decenijama. Dva sistema kojima treba posvetiti pažnju i koji nikada neće zastariti, pokazali su se izuzetno efikasni a karakteriše ih činjenica da se som ne lovi samo na riječnom dnu nego u svim slojevima vode.

Modifikacija dubinskog sistema

Prvi sistem je modifikacija dubinskog sistema sa olovom na dnu i izdignutim mamcem, koji je namjenjen za korištenje u dubokim tekućim vodama.

Za ovaj sistem se koriste monofili promjera 0,45-0,50 mm na koji se postavlja klizno olovo od 60-150 gr ovisno o jačini vodenih struja i mjesta sa kojeg pecamo. Dakle, prvo na osnovni najlon postavimo odgovarajući stoper a onda navućemo olovo. Između olova i virble postavimo bužir, ili gumenu kuglicu kojim smanjujemo mogućnost oštečenja monofila na čvoru kojim je osnovni monofil vezan za virblu.

Na donju stranu vrtilice veže se sistem za soma 1 duži predvez negdje od 100-200 cm. Dužina predveza zavisi od karakteristika mjesta na kojem pecamo. Od dužine predveza u mnogome zavisi pokretljivost mamaca. Na predvez se navlači plovak, plutani čep ili vaser kugla. Uloga plovka je da iziže mamac iznad dna i prepušta ga vodenim strujama. Predvez pravimo od tanjeg najlona, nešto manjeg od osnovnog za slučaj zapinjanja. Na kraju predveza naravno vežemo odgovarajuću somovsku udicu. Za ovaj sistem najbolje je kao mamace koristiti snop krupnih kišnih glista ili pijavica. Takođe se kao mamci mogu koristiti mrtvi kederi riječne i morske ribe, veći fileti ribe ili riječne školjke.

 

Sistem sa usidrenim plovkom

Ovaj sistem za soma je namjenjen za ribolov soma na rijekama sa jačim strujanjem gdje je veoma težak ribolov klasičnim sistemima s plovkom, a zbog mnoštva prepreka na dnu dubinski sistemi nisu primjenljivi. Sistem je namjenje i za mirne vode tj. jezera kada se lovi većim kederima koji bi uz upotrebu klasičnih sistema mogao lako otploviti sa mjesta na kojem želimo da se mamac nalazi. Ovaj sistem na odabranoj lokaciji drži veliki plovak debelim najlonom ili konopom vezan za kamen, ciglu ili drugiu prigodnu stvar. Često se umjesto klasičnog plovka uoptrebljavaju manji kanisteri ili plastične boce. Mamac se postavlja na drugi, klasičan sistem, koji je tankim najlonom svezan sa sistem sa plastičnom bocom. Kad som uzme mamac tanki najlon puca tako da se veza između plovka i kanistera prekida i bez problema možemo pristupiti vađenju soma.

Ovdje se radi o klasičnom sistemu tkz. balerina koji je vezan sa ručno naprevljenom preprekom koja služi da zadržava mamac na odabranom mjestu. Ovaj sistem teško možete postaviti bez upotrebe čamca, a kedere se veći primjerci riječnih riba kao što su babuška, plotica klen i škobalj. Jako dobar sistem a primjenjuje se na dubljim jezerima koja imaju izražena jaka strujanja, pa bi se tako bez upotrebe ovog sistema naš mamac nekontrolisano kretao i morali bi ga stalno ponovo zabacivati. Ovako je mamac fiksiran na jednom mjestu.

Bistro!

 

Generalni pokrovitelj

opcinatesanj

Izrada web-stranice (donacija)

ds2

Brojač posjeta

0487185
Danas
Jučer
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovog mjeseca
Prošlog mjeseca
Ukupno od početka
206
209
1706
1559
6242
5959
487185

Forecast Today
384

8.45%
19.75%
1.59%
0.71%
0.52%
68.98%
Online (15 minuta prije):10
10 posjetioca
nema registrovanih članova

Vaša IP:18.205.176.39

EKOLOŠKI ODGOVORNI

ekologija

USR „BLINKER“ Kalošević-Tešanj nekoliko puta godišnje provodi razne ekološke akcije, u svrhu očuvanja ugodne i zdrave okoline.

SPORTSKI RIBOLOV

sportskiribolov

USR "Blinker" zagovara i podržava jedino sportski ribolov kao takav, po strogo definisanim pravilima i odredbama. 

SARADNJA I DRUŽENJE

saradnja

Zalažemo se da postignemo dogovore sa ostalim ribolovnim društvima, te za uzajamnu saradnju i druženje kroz razna takmičenja i manifestacije.

▲ NA VRH